logo bolja rez

Zaklada Josip Sruk Sekularist

Prva Zaklada za promoviranje sekularnosti u Hrvatskoj

Upravni odbor Zaklade

Luka Baričić

Luka Baričić rođen je 8. prosinca 1984. u Splitu. Nakon završene srednje Ekonomsko-birotehničke škole odlazi na studij u Pisu u Italiji. Na ondašnjem sveučilištu diplomirao je povijest antičkog Bliskog istoka i magistrirao arheologiju na istom području, s naglaskom na hetitologiju i zapadnu Anatoliju, te povijest religija. Nekoliko godina kasnije započinje suradnju s Odjelom za paleopatologiju Sveučilišta u Pisi te postaje član Arheološke grupe Vecchiana. Član je Udruge Protagora od njenog osnutka te član njenog Upravnog odbora. Politički je aktivan u stranci Pametno gdje intenzivno radi na politici sekularnosti Republike Hrvatske.

Osim hrvatskog, služi se talijanskim, engleskim, njemačkim, slovenskim i arapskim te je stručan za hetitski, akadski, sumerski, babilonski, asirski i još nekoliko antičkih jezika Bliskog istoka.

Nada Topić Peratović

Nada Topić Peratović rođena je 1972. godine u Banjoj Luci u Bosni i Hercegovini.

Pravnica je te feministička i humanistička aktivistkinja. 

U Hrvatskoj je 2011. osnovala feminističku i humanističku udrugu „Centar za građansku hrabrost“ koja organizira humanističke radionice za djecu. 

Njezina je prva knjiga „Humanizam za djecu” objavljena 2014. na četiri jezika. Knjiga je izdana i na bengalskom jeziku, u Bangladešu 2020. 

Bila je predstavnica Međunarodne ateističke alijanse u Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi i Vijeću Europe u Strasbourgu, a od 2017. članica je Upravnog odbora Europske humanističke federacije.

Od 2017. aktivna je članica Upravnog odbora Slobodnomisliteljske udruge Švicarske (Freidenker-Vereinigung der Schweiz). Živi i piše u Zürichu