Skip to content
zaklada-logo-header

Zaklada Josip Sruk Sekularist

Prva Zaklada za promoviranje sekularnosti u Hrvatskoj

Udruge osnivači Zaklade

Protagora

Udrugu Protagora osnovao je 2006. godine danas nažalost pokojni Milan Polić koji je ujedno bio izabran za njezinog prvog predsjednika. Udruga, u koju se tijekom godina učlanilo stotinjak članova, djeluje na različite načine. Najčešće se radi o reakcijama na aktualne događaje putem priopćenja i pisama kao i o istupima njezinih predstavnika u javnim medijima. Udruga je 2012. pokrenula sudski spor radi utvrđenja i sprječavanja daljnje diskriminacije učenika osnovnih škola koji ne pohađaju vjeronauk.

Misija Protagore je postizanje potpune ravnopravnosti građana bez obzira na njihovu (i)religioznost i religijsku pripadnost, i to prema načelu potpune snošljivosti među ljudima različitih poimanja svijeta. Također se bori protiv religijski uvjetovane diskriminacije na različitim osnovama.

Protagora nastoji podići i razviti svijest o tome da bilo kakve privilegije na temelju religijske pripadnosti otežavaju produktivan suživot i dugoročno narušavaju kvalitetu odnosa u građanskom sekularnom društvu. Također želi pridonijeti prevladavanju religijske diskriminacije i javno ukazati na slučajeve kršenja tih načela. 

 

Više o Protagori pročitajte na:

 

https://protagora.hr/

 

LiberOs

13260291_1223333967709425_855243671476357927_n

Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava LiberOs osnovana je 2013. u Osijeku kao odgovor na tada aktualni tzv. Referendum o braku. LiberOs se od tada bori protiv bilo kakvog uplitanja organizirane religije u zakonodavstvo i vjerskoga u svjetovno te se zalaže za sekularne humanističke vrijednosti.

U okviru svog djelovanja, LiberOs je 2014. organizirao prvu Povorku ponosa u Osijeku, a od 2015. aktivno sudjeluje u organizaciji prosvjeda „Raskid!“ kojim se javnost opetovano upozorava na štetnost ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice. LiberOs je 2020. primljen u članstvo krovne humanističke organizacije – Humanists International.

Više o LiberOsu pročitajte na:

 

https://www.facebook.com/udruga.liberos/

Centar za građansku hrabrost

Udruga Centar za građansku hrabrost osnovana je 2011. s ciljem promicanja i poticanja građanske hrabrosti, osviještenih vrijednosti humanističke misli i slobodoumlja, slobode savjesti, uvjerenja i mišljenja te feminističke etike odgovornosti i solidarnosti u osnaživanju i zaštiti ljudskih prava, ravnopravnosti kao i u kritičkom suočavanju s prošlošću.

Neke od istaknutijih aktivnosti Centra vezanih uz sekularnost su:

U travnju 2013.: osnivanje Slobodnomisliteljske akademije koja od tad kontinuirano organizira humanističke radionice za osnovnoškolsku djecu.

U ožujku i rujnu 2014.: organiziranje online akcije „Sekularnost bez kompromisa” koja svake godine podsjeća roditelje prvašića i školaraca da ne moraju upisivati djecu na školski konfesionalni vjeronauk; izrada informativnog priručnika za roditelje „Bez boga, bez vjeronauka”.

Organiziranje prve humanističke konferencije u Hrvatskoj, održane u listopadu 2016. god.

Projekt „Ispis iz Rimokatoličke crkve“.

Više o Centru pročitajte na:

www.civilcourage.hr