Skip to content
zaklada-logo-header

zaklada josip sruk sekularist

prva zaklada za promoviranje sekularnosti u hrvatskoj

Sekularna kultura u Hrvatskoj u svjetlu novog popisa stanovništva

U organizaciji Zaklade Josip Sruk sekularist i Udruge Protagora, u ponedjeljak, 14. studenog 2022., u Knjižnici i čitaonici “Bogdan Ogrizović” u Zagrebu, održala se tribina pod nazivom “Sekularna kultura u Hrvatskoj u svjetlu novog popisa stanovništva”.

Uz nazočnost prof. Josipa Sruka, hrvatskog pravnika, humaniste i sekulariste, te utemeljitelja Zaklade, posjetitelji su, kroz dva sata, imali prilike čuti rezultate istraživanja profesorice sociologije religije sa dubrovačkog Sveučilišta dr. Nikoline Hazdovac Bajić. Istraživanje je obuhvatilo političare, aktiviste i medijske djelatnike koji su ispitivani u periodu od listopada 2020. do listopada 2021., što se poklopilo s prikupljanjem podataka za provedbu Popisa stanovništva 2021. Provedeno istraživanje uvodno su komentirali Lino Veljak, Jaroslav Pecnik i voditeljica tribine, Vesna M. Puhovski. I preme Popisu stanovništva 2021. raste broj građana koji se nisu željeli izjasniti o vjerskoj pripadnost, što ukazuje na desekularizacijske trendove u Hrvatskoj.

Lino Veljak: “Usporedio sam zbroj ateista, agnostika i vjerski neopredijeljenih na popisima stanovništva u proteklih 20 godina što je dovoljno dugo razdoblje da bi mogli jasno razabrati trendove… prije 20 godina, na popisu stanovništva 2001., nevjernika je bilo 5,20 posto, na popisu stanovništva deset godina kasnije 6,74 posto, a na prošlogodišnjem popisu 10,15 posto.

Jaroslav Pecnik: “U Hrvatskoj se pojam sekularne kulture vezuje i mjeri u odnosima s rimokatoličkom crkvom čiji je utjecaj na hrvatsko društvo posljednjih decenija previše izražen, preprisutan i poguban što je vidljivo u svim porama društva, a posebno u obrazovanju gdje se djeca osnovnoškolske dobi indoktriniraju vjerskim dogmama.

Osvrt na tribinu donijeli su i drugi mediji. Cijelu tribinu pogledajte u nastavku: