Skip to content
zaklada-logo-header

Zaklada Josip Sruk Sekularist

Prva Zaklada za promoviranje sekularnosti u Hrvatskoj

Izjava o kolačićima

 Uvod

Internetske stranice Zaklade Josip Sruk Sekularist(u daljnjem tekstu: Zaklada) koriste kolačiće (en. cookies) u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva te optimalnog rada i bolje funkcionalnosti stranica. Pregledavanjem i korištenjem internetskih stranica Zaklade korisnici istih pristaju na upotrebu kolačića.

Više od devedeset posto svih internetskih stranica koristi se ovom praksom, no prema odredbama europske Direktive o privatnosti i elektroničkim komunikacijama, od 25. ožujka 2011. godine, obvezni smo prije spremanja kolačića tražiti pristanak korisnika te se obavijest u tom smislu prikazuje odmah prilikom otvaranja internetskih stranica Zaklade. EU direktiva je donesena kako bi se zaštitila privatnost posjetitelja internetskih stranica, a njezin cilj je osvijestiti korisnike o načinima na koji internetske stranice prikupljaju osobne podatke, kao i o mogućnostima pristanka na njihovu razmjenu.

Kolačiće je moguće i onemogućiti, odnosno blokirati, nakon čega će korisnik i dalje moći pregledavati naše internetske stranice, no u takvom slučaju neke mogućnosti stranica možda neće biti dostupne.

Posebno ističemo kako kolačići nisu štetni za računalo, mobitel i/ili tablet korisnika te ne sadrže niti prenose viruse, već samo omogućuju praćenje korisnika na internetskoj stranici Zaklade, radi prikupljanja statističkih podataka o posjećenosti stranica, učestalosti i načinu pregledavanja i korištenja stranica te radi autentifikacije korisnika, spremanja postavki, prikaza oglasa i sl.

Što su kolačići?

 Kolačići su male jedinice podataka, odnosno male količine informacija privremeno spremljene na računalo, mobitel i/ili tablet korisnika od strane posjećenih internetskih stranica. Kolačići identificiraju korisnika kada isti posjeti iste internetske stranice, a kako bi se olakšalo korištenje stranica tijekom jednog posjeta (upotrebom tzv. privremenog kolačića) ili tijekom više posjeta istima (upotrebom tzv. trajnog kolačića). Kolačići, između ostalog, služe da bi internetska stranica radila optimalno te kako bi se mogla vršiti daljnja unaprjeđenja stranica u svrhu neprekidnog poboljšavanja korisničkog iskustva.

Privremeni kolačići uklanjaju se s interneta po zatvaranju internetskog preglednika, dok trajni kolačići ostaju danima, mjesecima pa čak i godinama na računalu, mobitelu i/ili tabletu korisnika nakon zatvaranja programa internetskog preglednika. Kolačići se upotrebljavaju za pohranjivanje korisnikovih postavki na internetske stranice (primjerice, odabranog jezika, adrese i sl.) te korisniku omogućuju bržu i osobniju uslugu. Kasnije, kada korisnik ponovno otvori iste internetske stranice, internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici, što omogućava stranicama da prikažu informacije prilagođene potrebama korisnika. Te informacije mogu biti spremljene jedino ukoliko korisnik to omogući, odnosno stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koje im korisnik nije dao niti se može pristupiti drugim datotekama na računalu, mobitelu i/ili tabletu korisnika. Pojašnjenja radi, kolačići mogu spremati različite informacije (uključujući i dio osobnih informacija, kao što su korisnikovo ime i adresa elektroničke pošte), međutim, ukoliko korisnik uskrati dopuštenje za korištenje kolačića, kolačići ne mogu skupljati korisnikove podatke. Ako internetske stranice ne koriste kolačiće, korisnik će se smatrati novim posjetiteljem svaki put kada pređe na neku novu stranicu ili ponovno posjeti iste internetske stranice.

 Kolačiće mogu postaviti internetske stranice koje posjećujete (tzv. kolačići prve strane) ili druge internetske stranice koje nude sadržaj stranica koje gledate (tzv. kolačići treće strane). Kolačići su podaci koji se spremaju u internetskom pregledniku. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića nisu vidljive korisniku, dok se postavke internetskog preglednika mogu postaviti tako da korisnik sam odabere želi li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, želi li pobrisati spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično.

Više o kolačićima možete saznati na sljedećim stranicama:

 

Korištenje kolačića na internetskim stranicama Zaklade  

Internetske stranice Zaklade upotrebljavaju kolačiće s ciljem omogućavanja boljeg korisničkog iskustva te u svrhu praćenja statističke posjećenosti, učestalosti i načina korištenja stranica, a radi dobivanja nužnih informacija o svrsishodnosti i uspješnosti stranica.

Za mjerenje posjećenosti, učestalosti i načina korištenja stranica, Zaklada koristi Google Analytics (GA) alate. Na primjer, neki naši kolačići šalju neosobne podatke prema GA, koju uslugu koristimo za prikupljanje informacija o učestalosti posjeta našim stranicama, o tome koje stranice su uputile korisnika na nas, koliko se dugo stranice gledaju, koji dijelovi istih se najviše gledaju i sl. Kolačići nam pritom ne otkrivaju identitet korisnika, nego su potrebni za dobivanje potpunije predodžbe o tome koliko ljudi koristi naše internetske stranice i na koji način. To nam pomaže u nastojanju da neprekidno poboljšavamo korisničko iskustvo, u smislu boljeg, potpunijeg i svrsishodnijeg sadržaja. Zaklada na svojim internetskim stranicama koristi i kolačiće treće strane, koji nisu postavljeni od naših internetskih stranica, ali korisnicima olakšavaju pristup sadržajima. Privremeni kolačići koje Zaklada koristi automatski se brišu kada korisnik zatvori internetski preglednik, a koriste se za omogućavanje pristupa sadržaju i omogućavanje radnji koje se mogu poduzeti kada korisnik svoje podatke učini dostupnima korištenjem naših internetskih stranica. Trajni kolačići koje Zaklada koristi obično ostaju u internetskom pregledniku korisnika do isteka ili dok ih korisnik ručno ne izbriše. Trajne kolačiće koristimo kako bismo bolje razumjeli navike korisnika naših internetskih stranica te sukladno tome poboljšali sadržaj i korisničko iskustvo (prikupljeni podaci su anonimne prirode, s obzirom na to da Zaklada nema pristup identifikacijskim podacima korisnika). Također upotrebljavamo kolačiće o dostupnosti za pohranjivanje podataka o postavkama koje korisnik koristi, kao što je primjerice veličina prikaza i slično, te kolačiće koji će korisnicima omogućiti označavanje stranica za potrebe brzog pristupa/prikazivanja na osobnim korisničkim računima na društvenim mrežama. Prikupljene podatke o korisnicima, odnosno o načinu korištenja naših internetskih stranica Zaklada koristi na sljedeće načine:

  • kako bi osigurala da je sadržaj stranica prikazan na način koji je najučinkovitiji za korisnika i njegovo računalo, mobitel i/ili tablet
  • kako bi mogla pružiti informacije i usluge koje je korisnik tražio i/ili za koje smatra da bi korisniku mogli biti važni, ako je korisnik prethodno dao svoj pristanak za ostvarivanje neposrednog kontakta u tom smislu
  • kako bi ispunila svoje zakonske obveze
  • kako bi korisnicima omogućila sudjelovanje u interaktivnim sadržajima njene elektroničke komunikacije
  • kako bi korisnike obavijestila o promjenama u njenim uslugama
  • kako bi lakše ponudila i organizirala uspješna događanja i izlaganja.

 

Kako onemogućiti kolačiće?

 

 Ukoliko korisnik želi onemogućiti spremanje kolačića na njegovo računalo, mobitel i/ili tablet, isti je u mogućnosti to učiniti prilagodbom postavki u internetskom pregledniku koji koristi. U svezi s naprijed navedenim, a u odnosu na internetske stranice Zaklade, skrećemo pozornost na to da se takvo postupanje (onemogućavanje/blokiranje kolačića) može nepovoljno odraziti na korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.